Hai Korang, Hari ini kita nak share satu resepi Kek Chiffon Pandan yang sangat mudah untuk dibuat. Bahan yang senang didapati. Jangan lupa try resepi ni n share ngan kawan-kawan ye.
Resepi Kek Chiffon Pandan
Bahan-bahan Brownies Kukus Lapis Cheese Sukatan Cawan :
Bahan A
5 biji kuning telur ( M saiz)+1 biji telur (M saiz )
65 gm minyak jagung
90 gm santan(santan kotak)
2 sudu besar pandan paste
70 gm tpg naik sendiri ( di ayak )
1.kacau telur guna whisk saja..masukkan minyak jagung...kacau lagi
2.masukkan santan n pandan paste guna whisk je
3.masuk kan tepung..kacau sampi sebati..tidak berketul..
Bahan B
5 biji putih telur ( M saiz )
70 gm gula halus
Cara-Cara Membuat Kek Chiffon Pandan :
1.dlm mangkuk yg bersih n kering, pkl telur putih smp berbuih
2.masukkan gula sikit demi sedikit.. lakukan smp habis
3.pukul smp jd meringue ( bila balik kan xkan terjatuh )
4.masukkan 1/2 meringue ke dlm mangkuk kuning telur td.. kacau secara kaup balik
5.masukkan pula semua ke dlm baki putih telur td
6.kacau smp semuanya sebati... tuang ke dlm loyang... yg di lapik dgn baking paper sekelilingnya
7.hentak2 kan loyang dulu utk keluarkan bubble
8.bakar cara waterbath..30 minit pertama pada suhu 160°, 30 minit terakhir 140°
9.bila kek dah msk.. jgn keluarkan terus, renggangkan pintu oven 10 minit
10.terbalikkan kek atas redai.. sejukkan dulu sebelum di potong
Kredit Resepi: fb enya nooraainaa
Selamat mencuba - resepikeksimple.blogspot.com
ANDA MAHU IKLAN DISINI?. HUBUNGI KAMI !!!